Ovogodišnja Festivalska RUNDA vraća nas u mistična i mračna mjesta djetinjstva, teleportira u proces odrastanja pojedinca i društva. U pomalo nostalgičnom tonu prisjetit ćemo se starih prijateljstava i nekih drugih vremena, ali i zapitati jesu li ona doista onakva kakvima ih pamtimo. Nagrađivani filmovi koji su započeli svoj put na poznatim europskim festivalima sada se premijerno prikazuju i u Osijeku, a na našu veliku radost među njima su čak tri filma osječkih autora!

KADA? Subota, 15. listopada, 20:30 – 22:00, velika dvorana kina Urania


Pisma na kraju šume
r. Jelena Oroz
p. Bonobo
Trajanje: 12 min

SINOPSIS: Grupica šumskih životinja upustit će se u avanturu učenja pisanja. Vjeverica, tigar, jež i slon putem će napisati mnogo krivih slova i naopakih riječi, ali na kraju će se uvjeriti u važnost zajedništva, upornosti i znanja.

Kazneni udarac
r. Rok Biček
p. Antitalent
Trajanje: 15 min

SINOPSIS: Matija i Franjo provode popodne na seoskom nogometnom igralištu. U igri ih prekinu stariji dječaci, koji se počnu iživljavati nad Franjom. Matija pokušava zaštititi Franju, ali ne uspijeva.


Babajanja
r. Ante Z. Stolica
p. Restarted dokumentarni
Trajanje: 13 min

SINOPSIS: Babajanja je kratki esejistički dokumentarac s elementima horora. Vraćajući se u prošlost, pripovjedač pokušava pronaći misterioznu ženu koje se plašio kao dječak. Prekapajući po sjećanjima, snovima i zaboravljenim filmovima strave, nastoji otkriti tko je ona i gdje se danas nalazi.


Mjesto susreta
r. Antun Balog
p. Kinoklub Zagreb
Trajanje: 17 min

SINOPSIS: Mjesto susreta je film koji govori o promjeni našeg pogleda na sjećanja kroz vrijeme. Autor istražuje razloge te promjene kroz razgovore s članovima svoje obitelji, fotografije i video zapise. Suočavajući se s svojim sjećanjima iz prošlosti, autor se priprema za nadolazeće događaje za koje smatra da će mu promijeniti tijek života. Kroz stvaranje filma autor otkriva važnost arhiviranja sjećanja kroz slike i video zapise kako bi njihova izmjena kroz vrijeme bila što manja.


Bonding Humanity (Perhaps Manifesto)
r. Nina Bačun
p. Future Architecture Platform Slo
& Architecture Trienale Oslo
Trajanje: 11 min

SINOPSIS: Bonding Humanity (Perhaps Manifesto) nastao je (re)organiziranjem fragmenata filmskog nasljeđa novog jugoslavenskog filma vezanog uz interakciju između kolektivnih prostora i njihove upotrebe. Osobni, društveni i politički konteksti isprepliću se u dijalošku pripovjednu formu koja omogućuje nova tumačenja brisanjem granica između arhitektonskog i urbanističkog istraživanja i kinematografskog eksperimentiranja.

Baci oko na RUNDIN bogat i raznolik program!

FILMSKA RUNDA ove godine nudi...

Filmski program Extra program