Nakon svjetskih filmskih festivala i mnoštva nagrada skupljenih tijekom puta, napokon su stigle i osječke premijere recentnih hrvatskih filmova. Ušuljajte se u hibridne forme, slobodno plovite između dokumentarnoga i eksperimentalnoga, animiranoga i igranoga.  Otkrijte vrlo hrabre i autentične autorske svjetove koji će vas zasigurno potaknuti na propitivanje, promišljanje i osjećanje nečega novog, a dugoročno će ostaviti dojam za pamćenje.   

 

KADA? Subota, 16. listopada u 19:15, velika dvorana kina Urania
Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem

igrani film, 19'

Redateljica: Sanja Milardović

Produkcija: Castor Multimedia, 2020. 

 

SINOPSIS: Zrinka dolazi u Rijeku da obavi location scouting za film na kojem je angažirana. Ostaje kod svoje majke Tanje čije ponašanje nije uobičajeno. U želji da sazna što se događa s majkom, Zrinka je povede u obilazak lokacija. Tanjin emotivni ispad dovodi do promjene uloga između majke i kćeri.
Sve te senzacije u mom trbuhu 

animirani film, 13'

Redatelj: Marko Dješka

Produkcija: Adriatic animation, 2020. 

 

SINOPSIS: Prolazeći kroz tranziciju iz muškog u ženski rod/spol, Matia pokušava pronaći iskrenu intimnu vezu s heteroseksualnim muškarcem.
Događaji za zaboraviti

animirano-eksperimentalni, 6'

Redatelj: Marko Tadić

Produkcija: Kreativni sindikat, 2020.

 

SINOPSIS: Snimljena na 16 mm filmu, ova je vizualna ekspresija zasnovana na arhivskim materijalima i pjesmi Hansa Magnusa Enzenbergera. Progovara o zaboravljenim ljudima, njihovim životima i njihovim djelima. Dvije fotografije pronađene su na zagrebačkom buvljaku; jedna pripada slavnom arhitektu, a druga slavnom skladatelju. Film navodi na promišljanje o tom događaju, o iščezavanju i zaboravljivosti ljudi.Plejade

eksperimentalni, 12'

Redateljica: Mateja Zidarić

Produkcija: KKZ, 2021. 

 

SINOPSIS: Dogodio se mali pomak u jednom od mikrokozmosa. Za taj pomak voljno upisujem značenje posuđeno iz mitologije. Mit kao metafora, ili mit kao sredstvo za uništenje svakodnevnih strahova koji bi mogli naići.
Antiotpad

igrani film, 18'

Redatelj: Tin Žanić

Produkcija: Dinaridi

 

SINOPSIS: Nečiji auto je u plamenu. Nečija glava razbijena. Nečiji mobitel ukraden. Dok se nasilje u koncentričnim krugovima širi oko problematičnog zagrebačkog adolescenta, njegova točka pucanja sve je bliža.
Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio

animirano-dokumentarno-igrani, 19'

Redatelji: Igor Bezinović & Ivana Pipal 

Produkciija: Bonobo studio

 

SINOPSIS: Zoki slučajno pronalazi mikrokazetu na hrpama smeća velikog odlagališta otpada na otoku Lošinju. Detaljnim istraživanjem odbačenog predmeta odajemo počast slučajnosti i mašti.
Baci oko na RUNDIN bogat i raznolik program!

FILMSKA RUNDA ove godine nudi...

Filmski program Extra program