Sutra počinje osma Filmska RUNDA!

19.10.2023

Osijek je spreman za još jedan filmski vikend! Osmo izdanje revije hrvatskog kratkometražnog filma Filmska RUNDA ovoga vikenda, 20. i 21. listopada, u kino Urania donosi najbolje od hrvatskog profesionalnog, nezavisnog i amaterskog kratkometražnog filma. Reviju će u petak, nakon tajne projekcije filmova po odabiru osječke publike, Publika za publiku, u 20:00 sati otvoriti šest recentnih, nagrađivanih i festivalski zamijećenih filmova prvog projekcijskog bloka ovogodišnje revije Pojedinac i društvo.

 

 

U prvom ćemo projekcijskom bloku gledati filmove obilježene vještim i nekonvencionalnim pristupima vršnjačkom nasilju, osjećajima pripadnosti i društvenoga pritiska, a projekcije će, tradicionalno, pratiti i razgovori s autorima. Novitet je ovogodišnjeg izdanja filmske revije u Osijeku, spajanje studentskog i festivalskog bloka od prije poznatih kao Studentska i Festivalska RUNDA pa ćemo tako sjajne studentske filmove gledati rame uz rame s djelima dugogodišnjih filmskih profesionalaca. Reviju će otvoriti filmovi  Espi Ivana Grgura, Ispod maske Dariana Bakliže, dokumentarni film Glupane glupi Andrije Tomića, Moj Nikola Martine Marasović, Bruna, zimus Marka Bičanića i Pravilo broj 5: pomno pratite svog čovjeka, eksperimentalni film Mire Manojlovića. O svojim će filmovima, upravo na pozornici kina Urania, u petak govoriti i sami autori, a dok se mi pripremamo za njihov posjet Osijeku, oni nas pripremaju za gledanje njihovog filma na velikom platnu:

 

“Pogledajte film Sherlock Jr. Buster Keatona, iz kojeg je uzet kadar za Pravilo br. 5. Cijeli film bio je velika inspiracija za rad, teče kao mađioničarski show filmskih trikova koji se doimaju jednostavni i zabavni, a u isto vrijeme radikalno ispituju granice filmskog medija” predlaže Manojlović prije gledanja Pravila broj 5.

 

 

Druga večer revije donosi susret s nagrađivanom redateljicom i scenaristicom niza zapaženih kratkometražnih igranih filmova te uspješnoga dugometražnog filma Zbornica, Sonjom Tarokić. Sonja će, na prvoj Autorskoj večeri koja se održava u vrijeme odvijanja same revije, u formi masterclassa otvoreno govoriti o svemu onome što inače u filmu ne vidimo, o procesu i razvoju ideje, o anegdotama, greškama i vještinama koje učimo tijekom rada na filmu te o svim onim skrivenim detaljima potrebnima za stvaranje filmske čarolije. Kao zagrijavanje za Sonjin masterclass, htjeli smo pripremiti poseban blok po odabiru autorice. Sonja je prihvatila izazov, stoga će s publikom, u programu Sonjin izbor, podijeliti koji su to kultni filmovi na nju ostavili najveći trag i koji su je iz bilo kojeg razloga nadahnuli. 

 

“Masterclassu će prethoditi jedna ‘eksperimentalna’ projekcija isječaka iz raznih stranih i domaćih filmova koji su na raznovrsne načine estetski utjecali na nastanak ‘Zbornice’. Drago mi je što me Dalija Dozet zamolila za takav poduhvat selekcije jer je i meni samoj bilo jako zanimljivo razmišljati o tim, ponekad podsvjesnim utjecajima” ističe Sonja prije posjeta Osijeku i dodaje: “U Osijeku sam nažalost bila samo jednom, davno, dok sam pohađala srednju školu, a potom sam atmosferu tog grada najviše upila gledajući kratki dokumentarac Zvonimira Jurića ‘Nebo iznad Osijeka’ iz 1996. godine, što svakako znači da sam sada spremna za novo, veselije, i daleko suvremenije iskustvo!”

 

 

Posljednji blok ovogodišnje revije Prostori sjećanja svojom će vas tematskom preokupacijom spojiti, a vizualnom i narativnom raznolikošću zaintrigirati. Program započinjemo i završavamo prostorom: jednom snimkom tretiranom na vizualno inspirativan način u eksperimentalnom filmu Mare Šuljak, Evanescence, jednom jedinom kasetom kao dokazom postojanja stvarnoga mjesta u filmu Divlje cvijeće Karle Crnčević. Filmski esej Sakupljači autorice Mije Martinović odvest će nas na daleko putovanje kroz vrijeme i sjećanja dok poetski hibrid Sare Jurinčić, Valerija, morbidno pomaknuta animirana Eeva Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova i suptilan igrani film Šimuna Šituma, Sprovod na svoj specifičan način analiziraju osjećaje i povezanost s bližnjima kojih više nema.

 

 

Filmski vikend u gradu na Dravi nam, kao i prethodnih godina, pomaže zaokružiti ekipa iz programa Slamanje. RUNDU zabave i ove ćemo godine okrenuti u prostoru Udruge Slama uz koncerte osječkog benda čuvarkuća i Seine iz Zagreba i izložbu Osječanina Hrvoja Dešića.

 

 

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje. Aktivnost programa provodi se uz financijsku podršku DHFR-a, Zaklade "Kultura nova", grada Osijeka, Savjeta mladih Grada Osijeka i Turističke zajednice grada Osijeka. Više o programu i rasporedu pogledajte na www.filmskarunda.com