Osma Filmska RUNDA: dvanaest nagrađivanih kratkiša, dvije tajne projekcije i masterclass Sonje Tarokić

06.10.2023

Jedan je vikend u listopadu već osam godina rezerviran za najbolje od hrvatskog kratkometražnog filma. Vikend je to u kojemu Osijek postaje utočište filmaša iz cijele Hrvatske, a kino Urania vrvi filmofilima. Ove godine 20. i 21. listopada svi okrećemo 8. Filmsku RUNDU, reviju hrvatskog kratkometražnog filma, uz 12 nagrađivanih filmova, dvije tajne projekcije i masterclass Sonje Tarokić.

 

 

Prvu večer otvaramo s popratnim programom “Publika za publiku” koji će u potpunosti osmisliti polaznici radionice filmske selekcije pod mentorstvom filmskog kritičara Mire Frakića. Analizom tematskih, formalnih i vizualnih obilježja polaznici će sastaviti blok filmova koji će biti tajna do same projekcije!

 

Nakon tajne projekcije, u prvom ćemo projekcijskom bloku ovogodišnje Filmske RUNDE pogledati šest recentnih, nagrađivanih i festivalski zamijećenih filmova. Na tematskom ih planu povezuje autorsko postavljanje pojedinca u odnosu na društvo u kojem se nalazi pa su ovi, studentski i profesionalni kratkometražni filmovi, okupljeni pod nazivom “Pojedinac i društvo”. Osim što su obilježeni vještim i nekonvencionalnim pristupima vršnjačkom nasilju, osjećajima pripadnosti i društvenoga pritiska, odlikuje ih i promišljenost u izboru vizualnog stila – dok filmovi Espi Ivana Grgura, Ispod maske Dariana Bakliže i Pravilo broj 5: pomno pratite svog čovjeka Mire Manojlovića posežu za visokostiliziranim vizualnim postupcima i zadiru duboko u filmsku likovnost, studentski filmovi Moj Nikola Martine Marasović, Bruna, zimus Marka Bičanića i Glupane glupi Andrije Tomića suprotno tome pronalaze svoj vizualni identitet u mutnome, zrnatome i prljavo-digitalnome.

 

 

Druga večer revije donosi susret s nagrađivanom redateljicom i scenaristicom niza zapaženih kratkometražnih igranih filmova te uspješnoga dugometražnog filma Zbornica, Sonjom Tarokić. Sonja će, na prvoj Autorskoj večeri koja se održava u vrijeme odvijanja same revije, otvoreno govoriti o svemu onome što inače u filmu ne vidimo, o procesu i razvoju ideje, o anegdotama, greškama i vještinama koje učimo tijekom rada na filmu te o svim onim skrivenim detaljima potrebnima za stvaranje filmske čarolije. Kao zagrijavanje za Sonjin masterclass, htjeli smo pripremiti poseban blok po odabiru autorice. Sonja je prihvatila izazov, stoga će s publikom, u programu “Sonjin izbor”, podijeliti koji su to kultni filmovi na nju ostavili najveći trag i koji su je iz bilo kojeg razloga nadahnuli. U razgovoru koji slijedi nakon projekcije redateljica će obrazložiti i podijeliti s publikom zašto je odabrala baš te filmove.

 

 

Posljednji blok ovogodišnje revije “Prostori sjećanja” svojom će vas tematskom preokupacijom spojiti, a vizualnom i narativnom raznolikošću zaintrigirati. Program započinjemo i završavamo prostorom: jednom snimkom tretiranom na vizualno inspirativan način u eksperimentalnom filmu Mare Šuljak, Evanescence, jednom jedinom kasetom kao dokazom postojanja stvarnoga mjesta u filmu Divlje cvijeće Karle Crnčević. Filmski esej Sakupljači autorice Mije Martinović odvest će nas na daleko putovanje kroz vrijeme i sjećanja dok poetski hibrid Sare Jurinčić, Valerija, morbidno pomaknuta animirana Eeva Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova i suptilan igrani film Šimuna Šituma, Sprovod na svoj specifičan način analiziraju osjećaje i povezanost s bližnjima kojih više nema. 

 

 

Filmski vikend u gradu na Dravi nam, kao i prethodnih godina, pomaže zaokružiti ekipa iz programa Slamanje. RUNDU zabave i ove ćemo godine okrenuti u prostoru Udruge Slama uz glazbeni program i izložbu. 

 

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje. Aktivnost programa provodi se uz financijsku podršku DHFR-a, Zaklade "Kultura nova", grada Osijeka, Savjeta mladih Grada Osijeka i Turističke zajednice grada Osijeka.