Druga večer Filmske RUNDE: produkcija iz svih uglova, Festivalska RUNDA, izložba i Slamanje

15.10.2022

15. listopada 2022. - Osijek je već jučer zakoračio u listopadski filmski vikend internacionalnim i prijemnim kratkometražnim filmovima. Ugostili smo i upoznali Cherry pop festival, pogledali RUNDU prijemnih filmova za Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu i otvorili sedmu Filmsku RUNDU studentskim, festivalski prikazanim i nagrađenim, kratkim filmovima.

Subota je rezervirana za detaljno seciranje profesije u fokusu - čeka nas Fokus RUNDA: Produkcija, Panel: Profi amater i Festivalska RUNDA. Produkciju ćemo predstaviti kroz jake autorske glasove nezavisne scene, a predstavljanje ćemo započeti već u 17:00 sati u maloj dvorani kina Urania. Fokus RUNDA: Produkcija upoznat će nas s autorskom produkcijom zakuhanom u Blanku, Školi dokumentarnog filma Restarted i Kinoklubu Zagreb. U skromnim produkcijskim uvjetima i kroz mentoriranje u sklopu izvaninstitucionalnih obrazovnih programa nastali su filmovi “Rakete” Saše Poštića i Pavleta Kocanjera, “Sve u životu došlo mi je kasno” Martine Lončar, dokumentarni film Dunje Ivezić “Letters to Nicholas”, “Daleko je more” Jakova Torića, “Knjiga uspomena” Maje Miloš i eksperimentalni film Tomislava Šobana “Prije i poslije”.

Panel: Profi amater produžena je ruka RUNDI svojstvenih razgovora s autorima između projekcija. U nešto ćemo dužem formatu razgovarati s producentom Matijom Drnikovićem i redateljem Tomislavom Šobanom od 18:30 sati u maloj dvorani kina Urania. Saznat ćemo može li se, u hrvatskoj kinematografiji, jasno razdvojiti profesionalno od amaterskog bavljenja filmom, što uopće podrazumijevaju ti pojmovi i koja je granica između nezavisnog i financiranog filma, kako produkcijski pristupiti jednom a kako drugom obliku filmskog stvaranja, a gosti će, osim odgovora na još brojna slična pitanja, s nama podijeliti i primjere i anegdote iz vlastite prakse.

Niz filmova i razgovora nastavit ćemo još jednim, zadnjim ovogodišnjim blokom. Blokom koji krase čak tri osječka autora, blokom koji je mističan, mračan, teleportira nas u proces odrastanja pojedinca i društva i nostalgično nas vodi u sjećanja na neka stara prijateljstva i neka druga vremena. Festivalska će RUNDA zatvoriti ovogodišnju reviju u 20:30 u velikoj dvorani kina Urania. U Osijeku ćemo premijerno gledati, redom Osječane i Osječanke: “Pisma na kraju šume” Jelene Oroz, “Mjesta susreta” Antuna Baloga i eksperimentalni film Nine Bačun, “Bonding Humanity” (Perhaps Manifesto). Na programu su i filmovi “Kazneni udarac” Roka Bičeka i “Babajanja” redatelja Ante Z. Stolice.

Filmski vikend i još jednu, uspješno okrenutu RUNDU, zaokružit ćemo, naravno, RUNDOM zabave. Za subotnju poslasticu u obliku izložbe, glazbenog programa i druženja pobrinula se ekipa iz programa Slamanje. Zidove prostora udruge Slama krasiti će izložba ilustratorice i dizajnerice Ane Kovačić “Extras / Statisti”, a za atmosferu će se pobrinuti jedno od najvećih imena u underground jazz krugovima Pečuha, bend Filc i, u Osijeku domaći, Mr. Dog.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje. Aktivnost programa provodi se uz financijsku podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade "Kultura nova", grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Turističke zajednice grada Osijeka.