Sedmo izdanje Filmske RUNDE u Osijeku uz hrvatske, inozemne i lokalne kratkiše

07.10.2022

14. i 15. listopada 2022. godine dvorana kina Urania u Osijeku rezervirana je za nova, stara i lokalna lica hrvatskog kratkog filma i sedmu Filmsku RUNDU.

 

 

Prve večeri predstavljamo Studentsku RUNDU - rundu festivalski prikazanih i nagrađivanih studentskih filmova tematiziranih potragom mladih autora za novim filmskim mjestima – bio to prostor zimskog Ogulina, mračna šuma ili pak mjesta koja ne postoje. U ovom ćemo programu gledati igrani film Jesen našeg ljeta redatelja Karla Voriha, Mjesta koja ne postoje, osječke autorice Josipe Henizelman, Tuđa posla Andrije Tomića, animirani film Sunčane Brkulj, Stinky u mračnoj šumi i Još malo do nove godine Marka Bičanića. I to nije zadnje od studenata u programu ovogodišnje revije; Prijemna RUNDA: ADU donosi filmove šarolikog pristupa nastale u svrhu prijemnih ispita na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

 

 

U goste nam dolazi Cherry Pop Film Festival i to, naravno, ne praznih ruku već sa šest nagrađivanih naslova internacionalnog karaktera. Cherry Pop Film Festival manifestacija je koja u kontekstu audiovizualne umjetnosti promiče otvoreni dijalog o fenomenu ljudske seksualnosti u svim njegovim aspektima.

 

 

Druga večer revije donosi već dobro poznatu Festivalsku RUNDU i nagrađivane filmove koji su svoj put započeli na poznatim europskim festivalima, a sada se premijerno prikazuju i u Osijeku. Ovogodišnji nas vraćaju u mistična i mračna mjesta djetinjstva, teleportiraju u proces odrastanja pojedinca i društva, a među njima su, na našu veliku radost, čak tri filma osječkih autora! Pisma na kraju šume Jelene Oroz, Mjesta susreta Antuna Baloga i eksperimentalni film Nine Bačun, Bonding Humanity (Perhaps Manifesto). Osim Osječana, na programu su i filmovi Kazneni udarac Roka Bičeka i Babajanja redatelja Ante Z. Stolice. U subotu ćemo se posebno posvetiti našoj profesiji u fokusu koju ćemo predstaviti kroz jake autorske glasove nezavisne scene. Rakete Saše Poštića i Pavleta Kocanjera, Sve u životu došlo mi je kasno Martine Lončar, dokumentarni film Dunje Ivezić Letters to Nicholas, film Jakova Torića Daleko je more, Knjigu uspomena Maje Miloš i eksperimentalni film Prije i poslije Tomislava Šobana gledat ćemo u programu Fokus RUNDE: Produkcija. Tu ćemo, ovogodišnju profesiju u fokusu ispitati iz svih uglova i protresti sa svih strana pa smo, osim klasičnog prostora za razgovor između projekcija, ostavili prostor za raspravu kroz Panel: Profi amater. Može li se, u hrvatskoj kinematografiji, jasno razdvojiti profesionalno od amaterskog bavljenja filmom, što uopće podrazumijevaju ti pojmovi te koja je granica između nezavisnog i financiranog filma, samo su neke od tema koje ćemo proći s našim gostima panela, producentom Matijom Drnikovićem i redateljem Tomislavom Šobanom.

 

 

Filmski vikend ne bi bio vikend da ga ne zaokružimo s RUNDOM zabave. Prvu večer sabiremo dojmove i rundamo u prostoru Cafe galerije Grejp, a za subotnju poslasticu u obliku izložbe, glazbenog programa i druženja pobrinula se ekipa iz programa Slamanje.

 

 

Pred nama je bogat filmski vikend, a pred nekima i produktivan filmski tjedan. Ulice i parkovi grada Osijeka na tjedan će dana postati filmska kulisa i inspiracija filmašima koji, u sklopu Rezidencijalnog programa za razvoj amaterskoga autorskog filma RAAF, od 8. do 16. listopada otkrivaju, snimaju i eksperimentiraju s filmskim medijem u Osijeku i okolici.

 

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje. Aktivnost programa provodi se uz financijsku podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade "Kultura nova", grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Turističke zajednice grada Osijeka.