Antun Balog

Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma koja će svoje četvrto izdanje imati od 31. svibnja do 01. lipnja u Osijeku, i ove godine poziva sve zainteresirane srednjoškolce i studente na Špica radionicu. Ova praktična trodnevna radionica namijenjena je svima koji žele uploviti u filmski medij i kreativno se izražavati. Rezultat radionice koristit će se kao službena najavna špica na reviji i u medijima! Radinica se održava od 12. do 15.travnja 2019. u galeriji Waldinger u Osijeku, a zainteresirani polaznici mogu se prijaviti s kratkim motivacijskim pismom i svojim kontaktom na filmskarunda@gmail.com najkasnije do 10. travnja 2019. Ovogodišnji voditelj je profesionalni montažer, snimatelj i filmski autor, Osječanin Antun Balog, s kojim smo i ovim povodom napravili intervju!

Autor: Matej Beluhan

Fotografije: privatna arhiva Antuna Baloga

 

Sjećaš li se kada se po prvi put javila tvoja ljubav prema videu? Jesi li već nakon prvog susreta s kamerom znao da se u životu želiš baviti pokretnim slikama?

Moja ljubav prema videu javila se već u srednjoj školi. Često sam s prijateljima gledao filmove i pričao o njima. Oduvijek sam negdje u podsvijesti znao da bih volio kreirati nešto svoje. Pretočiti maštu u video oblik je uvijek bila moja želja. Tada je rijetko tko imao kameru, ali na kompjuterima su se počeli pojavljivati prvi programi za montažu koji su u meni probudili želju za prvim kreiranjem vlastitih video radova.

Sjećaš li se nekih svojih ranih radova? Prepoznaješ li u njima neke elemente ili teme kojima se i dalje baviš?

Najviše se sjećam radova koje sam stvarao zajedno s prijateljima u video klubu "Mursa" u Osijeku. Među njima su bili Skate Wars i Bad Coffee. To su bili isključivo eksperimentalni filmovi. Preko kluba smo ih slali na razne festivale tako da su filmovi imali svoj život i mogli smo vidjeti kako publika reagira na njih. Još iz tih dana se razvila želja da radim na projektima koji me osobno zanimaju i na kojima mogu napredovati.

Kako bi opisao svoj kreativni proces? Planiraš li svaki korak unaprijed i strogo se držiš vlastitih smjernica ili ipak prije slijediš intuiciju?

Svakako se volim držati plana i određenih smjernica koje su uvijek dobre za početak svakog kreativnog procesa, ali kako posao sam po sebi zna biti dinamičan, intuicija i unutarnji poriv često znaju spasiti stvar. Na kraju se ispostavlja da je kreativan proces kombinacija dobrog planiranja i slušanja intuicije.

Audiovizualnim stvaralaštvom se baviš kreativno, ali i komercijalno. Čini se da kod tebe umjetničko izražavanja pronalazi svoje mjesto i u komercijalnim radovima. Misliš da ne postoji stroga granica između stvaranja radi zarade i stvaranja iz umjetničkih nagona?

Zanimljivo je kako komercijalni projekti uglavnom traže strogu i prepoznatljivu konstrukciju, a u suštini oni teže da budu nešto drugačiji. Zbog određenih rokova koje traže klijenti nekada nisam u mogućnosti previše eksperimentirati i tražiti nova rješenja. Tako da nekada volim završiti određeni projekt prije vremena da bih se mogao bez problema igrati u montaži te dobiti određeni rezultati. Svakako smatram da u svakom projektu treba dati jedan dio sebe jer time razvijaš svoju kreativnost.

Odrastao si u Osijeku i danas živiš i radiš u Osijeku? Što najviše voliš kod svog grada?

Osijek je za mene oduvijek imao posebnu vibru. Ovdje vrijeme skroz drugačije teče. Ako želiš može ti biti super zanimljivo, a opet može ti biti super dosadno. Kao što te u većim gradovima brzina može odvesti prema manjim gradovima, u Osijeku te tok vremena lako može baciti u pasivnost. Ovdje čovjek više energije troši na pokretanje nego negdje drugdje.

Jedan od tvojih posljednjih radova „Tragovi“ prate proces stvaranja umjetnika Maria Matokovića. O čemu govore tvoj film i Matokovićev rad?

Film "Tragovi" najviše govore o procesu izrade u kojem se očituje stanje Matokovićevog rada. Zapravo Mario me i zamolio da snimim samo jedan kadar u njegovom procesu, a budući mi se cijeli proces i priča svidjela, odlučio sam sve snimiti i u montaži složiti specifično stanje koje se u mojoj svijesti kreiralo dok sam promatrao njegov rad i ideju. Za mene je njegov rad imao posebno značenje jer sam imao priliku sudjelovati od početka do kraja.

U travnju u Osijeku vodiš Špica radionicu. Možeš nam reći o čemu se tu točno radi?

Radionica će biti namijenjena srednjoškolcima koji će se upoznati sa osnovama filmske montaže. Na različitim primjerima ću im pokazati kako proces montaže izgleda u praksi. Dobiti će uvid kako jedan rad nastaje od ideje na papiru pa sve do konačne realizacije. Najzanimljiviji dio će biti gdje će sudionici sami osmisliti špicu za Filmsku RUNDU, reviju hrvatskog kratkog filma, koju ćemo zajedno snimiti i montirati.