Nataša Dorić

Nataša Dorić, voditeljca brojnih radionica u Video klubu Mursa, vodit će ‘Dječju maštaonicu’, radionicu za djecu uzrasta od 7 do 12 godina, koja će imat priliku naučiti što je to filmska priča! Filmska RUNDA je ove godine stavila u fokus scenaristiku, tako da će najmlađi, 20. i 21. svibnja, u prostoru Video kluba Mursa (u zgradi Doma tehnike) smišljati svoju originalnu priču koja će se putem tonskog zapisa čuti i na radiostanicama. Prijavu sa imenom, prezimenom, kontaktom i godištem, poslati na filmskarunda@gmail.com do 17. svibnja, a do tada pročitajte intervju s Natašom.

Novinar: Danko Delač

Fotograf: Aleksandar Muharemović

Uredila: Ines Jokoš

Za početak, koliko već vodiš radionice u Video klubu Mursi? Možeš li se malo predstaviti?

Radionice animiranog filma u VK Mursi vodim od 2007. godine, znači 10 godina. Inače, rođena sam u Virovitici, završila sam studij ekonomije u Zagrebu, a od 2001. godine živim u Osijeku i od tada sam članica VK Mursa.

Pretpostavljam da si kao i mnogi drugi i ti započela razvijati svoj interes za filmom u video klubu?

Od mojih prvih susreta s pokretnim slikama, naročito animiranim, rodila se određena privlačnost. Film me zainteresirao, ali animacija me je oduvijek fascinirala. Nakon dugo godina koje sam provela kao strastveni gledatelj jer u mojem rodnom gradu nije bilo amaterske kino scene, dolaskom u Osijek i kroz VK Mursu, otvorio mi se novi svijet, pogotovo kada sam otkrila festivalsku scenu i upoznala autore koji sa minimumom sredstava rade čuda.

dosta radionica za animirani film; kako je raditi s mladima? Pogotovo vezano uz animirani film, kad rezultati često nisu vidljivi na početku?

Rad s mladima je vrlo intrigantan. Naime, sam proces upoznavanja njih s animacijom, njihovo otkrivanje i i oslobađanje njihovih talenata je vrlo zanimljivo. Osmišljavanje ideje, izrada scenarija, knjige snimanja. Zastrašujući susret sa praznim papirom, prvi susret sa likom te samo crtanje. Onda sve to treba pripremiti za montažu i spojiti u cjelinu; udahnutu život. Uvijek ih nazivam malim čarobnjacima jer u svojim rukama imaju moć da nepomičnim slikama udahnu život, a kad se lik pokrene i vidite vaših ruku djelo, to je neprocjenjivo. Pogotovo kada se dogodi u kino dvorani, punoj vaših vršnjaka; taj trenutak sve dirne, najmlađe i najstarije, uistinu je vrlo emotivno.

Kakav je interes mladih za filmom u Osijeku? Ima li uvijek neka kritična masa mladih koje zanima ta umjetnost ili interes kroz vrijeme varira?

Interes mladih za filmom uvijek postoji. Od godine do godine, od generacije do generacije oscilira, ali uvijek se generira, veća ili manja, kritična masa koja je željna okušati se u nečemu što nije svakodnevno i ima snage i upornosti iznijeti barem jedan projekt do završetka; odnosno gotovog filma.

U sklopu ovogodišnje Filmske RUNDE, vodit ćeš radionicu za djecu koja će se održati tjedan prije same revije; što možemo očekivati?

Radionica će biti malo drugačija. Neće biti klasična animacijska, već ćemo se posvetiti osmišljavanju scenarija. Pošto je scenarij jako važan dio svakog filmskog procesa, logično je da mu koji put posvetimo i malo više pažnje. Polaznici će osmisliti svoju priču za film i za nju napraviti plakat. Tako ipak neće biti samo na riječima već će se moći i vizualno kreativno izraziti. Prednost ovakvog formata radionice je da neće biti apsolutno nikakvih ograničenja u grandioznosti, kompliciranosti, produkcijskoj (ne) izvedivosti – polaznici će doista moći pustiti svoju maštu da luduje.

Koja su tvoja očekivanja od polaznika?

Naravno, kao i kod svih dosadašnjih polaznika radionica, da se zabave i dopuste si da istraže svoj svijet mašte. Ali, isto tako, da ono što započnu na radionici, izguraju do kraja i iskuse osjećaj postignuća kada privedu kraju i zaokruže svoje male ili ne tako male projekte.