Dalija Dozet

Razgovarali smo s Dalijom Dozet, nedavno diplomiranom redateljicom iz Osijeka te jednom od organizatorica Filmske RUNDE, revije hrvatskih kratkometražnih filmova koja će se ove godine po prvi put održati od 27. do 29. svibnja u Osijeku.

Novinar: Danko Delač

Fotograf: Luka Matić

Uredila: Ines Jokoš

Što se krije iza naziva RUNDA? Kako ste došli na ideju za pokretanjem Filmske revije u Osijeku?

RUNDA je akronim za Reviju u našem dvorištu - gdje je i počela ideja. Naime, prije deset godina Osječanin Vjeran Hrpka, tadašnji apsolvent snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i bivši učenik III. gimnazije u kojoj sam ja tada bila maturantica, dofurao je projekcije studentskih radova s Akademije. Meni je to tada, kao mladoj osobi koja se želi baviti filmom, jako puno značilo jer sam mogla gledati, proučavati i upoznati ekipu. Taj se događaj zvao 'U MOM DVORIŠTU', a suorganizirali smo mi - klinci iz III. gimbe, baveći se organizacijom tehničkih stvari, promocijom itd. U svakom slučaju, to je lijepo sjećanje koje me držalo do kraja mog školovanja na istoj Akademiji s početka priče. Kada sam prošle godine diplomirala, shvatila sam da sam sada ja u poziciji gdje želim i mogu u Osijek dofurati filmove, pozvati mlade autore i prezentirati njihove priče i samim time potencijalno inspirirati neke nove klince.

S kim surađuješ oko organizacije Filmske RUNDE i koja je tvoja funkcija u projektu?

Ana Šimić, Marta Užarević i Ines Jokoš, frendice iz srednjoškolskih dana, koje se danas profesionalno bave filmskom produkcijom i organizacijom, od početka podržavaju ideju i suorganiziraju RUNDU, u vjeri da radimo nešto dobro i smisleno. Tu su naravno i svi autori, produkcijske kuće te edukativne ustanove iz Osijeka, Zagreba i drugih gradova, koji su svi redom odlično reagirali na našu inicijativu i za to im hvala, a nadam se da ćemo ispuniti očekivanja naša, vaša i njihova. Što se tiče moje uloge, ne znam kako to točno nazvati. Prvo razmišljam o programu, sljedeći dan pišem o njemu, onda šaljem zamolbe za filmove, drugi dan radim revijsku špicu, treći dan promišljam o dekoracijama i atmosferi, a na kraju dana nadam se da ćemo sve isfurati kako smo zamislili ... idu dani.

Što će biti na RUNDI, što možemo očekivati?

Kratko i slatko, brzo i žestoko - kako ime kaže, RUNDA je zamišljena da u opuštenoj atmosferi i u kratkom vremenu odvrti recentne hrvatske kratke uspješnice, a uz to otvori prostor za upoznavanje autora i diskusiju o filmskoj umjetnosti u praksi. Uz profesionalne hrvatske filmaše, odličan je odaziv osječkih filmaša kojih ima začuđujuće puno, profesionalaca i nezavisnih autora. U RUNDI se kuhaju glavni, popratni i dodatni program, edukativni program, okrugli stol i naravno zabavni program, a o svima njima ćete na vrijeme saznati sve detalje.

Postoje li neki daljnji planovi za reviju i kako ti vidiš mogući razvoj Revije?

U mojoj glavi RUNDA ima budućnost; voljela bih da Osijek postane prepoznatljiv i po filmskom programu kojeg nudi, da otvori priliku autorima da se predstave, nekim potencijalnim mladim filmašima da se educiraju, a zainteresiranoj publici da doživi i u budućnosti prati kvalitetne hrvatske filmove i nadolazeće autore.