Radionica filmske kritike

13.05.2019

Prijave: od 13. svibnja do 22. svibnja 2019.

O radionici:

Što je filmska kritika?

Filmska kritika potreba je za podjelom osjećaja i mišljenja o pogledanom filmu, otvaranje prostora razgovora o poznatom i/ili novom u filmu koji ne prestaje biti začudan odraz naših života. Ona je stalno učenje o sebi, drugima i vještini filmske umjetnosti.

Polaznici radionice dobit će kratak uvod u kritičarsku praksu uz početne naputke kako napisati vlastiti filmski osvrt na jedan od naslova u programu Runde. Radionica se održava 24. svibnja 2019., a namijenjena je srednjoškolcima. Polaznik/ca koja napiše najbolju filmsku kritiku za nagradu odlazi u rujnu 2019. godine u Karlovac gdje će biti član žirija ovogodišnje Filmske revije mladeži.

 

Biografija voditelja Nine Kovačića:

Nino Kovačić je freelancer u kulturi, dugogodišnji suradnik filmskih festivala u Zagrebu (Animafest, ZagrebDox, Zagreb Film Festival) te filmski i kazališni kritičar, nezavisni novinar i medijski edukator. Član je Društva hrvatskih filmskih kritičara i međunarodnog udruženja FIPRESCI.

Postupak prijave:

1. Nabroji četiri filma koje voliš i koje si gledao/la više od puta.

2. Nabroji tri filma koje si prestao/la gledati jer su ti bili dosadni ili nerazumljivi.

3. Koja su ti dva filma bila zanimljiva, ali jako zahtjevna za gledanje?

4. Navedi jedan dokumentarni, animirani i kratkometražni film (kratki je ispod pola sata, bilo koje vrste) koji ti je ostao u sjećanju? Možeš pogledati neki samo zbog prijave. :)

5. Ako želiš, slobodno napiši svoje razmišljanje (može i u nekoliko rečenica) o nekom filmu po vlastitom izboru.

 

Odgovore na navedena pitanja i svoju kratku biografiju pošaljite do 22. svibnja na filmskarunda@gmail.com