Filmska RUNDA predstavila radionicu Camere Obscure!

09.05.2018

Filmska RUNDA, pod vodstvom mentora direktora fotografije Luke Matića, održala je ovaj vikend U Osijeku radionicu Camere Obscure. U dva dana radionice, u galeriji Waldinger, polaznici su imali priliku otkriti kako funkcionira preteča fotografskog aparata na čijem principu radi i najsuvremenija fotografska kamera. Kroz praktični rad, eksperimentiranje i igranje sa samom Camerom Obscurom, polaznici su se upoznali sa ovom analognom tehnikom te su napravili vlastite fotografije. Njihovi će radovi biti prezentirani na izložbi koja će se održati 27. svibnja 2018. u sklopu Filmske RUNDE.

Camera obscura može biti bilo kakav dovoljno zatamnjen prostor pa bila to soba ili obična kutija. Stoga smo uz pomoć velikog, zatamnjenog šatora, kojeg nam je ustupila Udruga Bacači sjenki, pokazali polaznicima, ali i znatiželjnim prolaznicima na Trgu Svetog Trojstva u Osječkoj Tvrđi, čari Camere Obscure.

“Prolaznici su mogli ući u mobilnu mračnu sobu i kroz svjetlosnu rupicu vidjeti projekciju izvanjskog svijeta. Ovaj efektan način igre svjetla izazvao je povike nevjerice, a zatim i oduševljenja malih i velikih znatiželjnika”, rekli su iz organizacije Filmske RUNDE.

Radionica Camere Obscure dio je edukativnog programa Filmske RUNDE - „profesija u fokusu“. Preko radionica polaznici i budući autori se na neformalan način obrazuju o pojedinim zakonitostima i specifičnostima određenih zanimanja u procesu rada na filmu, a ove je godine riječ upravo o snimanju.