Napravljena je nova špica Filmske RUNDE!

09.04.2018

Polaznici Špica radionice koja se ove godine održavala od 5. do 7. travnja u Galeriji Waldinger u Osijeku, napravili su najavnu špicu ovogodišnje Filmske RUNDE. Iskusni filmaši iz udruge Novi film stručno su vodili deset polaznika kroz kreativni proces od ideje do montaže filmskog uratka. Rezultat tri dana druženja, dobre atmosfere i kreativnih eksperimenata je špica koja će služiti i kao najava ovogodišnje revije u medijima i na samoj RUNDI.

 "S obzirom na specifičan zadatak kojeg smo imali, u pogledu izrade najavne špice za filmsku reviju, primijenili smo nešto drugačiji pristup pri čemu su polaznici paralelno radili u manjim grupama, najvećim dijelom osmišljavajući ideje u hodu, igrajući se s kamerom, reflektorima, rekvizitima itd. Naravno, sve je ovo bio svojevrsni izazov jer smo u vrlo kratkom periodu od skupine ljudi koji se ne poznaju trebali evoluirati u ekipu sposobnu osmisliti i producirati video uradak", ističu iz udruge Novi film.

Cilj radionice je ohrabriti djecu na izražavanje te pričanje priče putem ovog medija, ali i potaknuti zajedništvo i suradnju u stvaralačkom pothvatu i razmjenu ideja. Mentori Luka Pejić i Krešo Pejić su kroz osobno iskustvo polaznike upoznali s izazovima stvaranja kratkometražnog filma, uglavnom polazeći od vlastitih početničkih pogrešaka s kojima se polaznici i sami možda mogu povezati.

"Nakon izrade okvirne knjige snimanja, najvećim smo se dijelom posvetili stop-animaciji, igri svjetla i sjene itd. U konačnici, razgovarali smo o montaži, načelno se dogovorivši oko estetike same špice. Vjerujemo da će se naš filmić od 15-ak sekundi svidjeti gledateljima", zaključuju mentori radionice.

Prošlogodišnja špica "Piće" nastala na Špica radionici pod mentorstvom Silve Ćapin i Aleksandra Muharemovića, ušla je i u konkurenciju Filmske reviju mladeži u Karlovcu, što je omogućilo polaznicima špica radionice i da predstave svoj uradak i razmijene iskustva s brojnim mladim filmašima iz cijelog svijeta.

Filmska RUNDA kreće zadnji vikend u svibnju ove godine, a do tada vas čekaju nove aktivnosti, radionice i iznenađenja. Pratite nas na facebook stranici Filmske RUNDE i na www.filmskarunda.com