26.05.2017

26. svibnja 2017. godine – U Osijeku je počela druga po redu Filmska RUNDA, revija hrvatskih kratkometražnih filmova, nastala u produkciji neprofitne umjetničke organizacije Teatar to go koja traje do nedjelje, 28. svibnja. Na otvorenju u dvorištu Galerije Kazamat, u ime Društva hrvatskih filmskih redatelja obratio se redatelj Zrinko Ogresta.

'Osijek je prema svemu očigledno jedan filmski grad, dosta mojih kolega je iz vašeg lijepog grada i to vrsnih režisera poput kolege Zvonima Jurića i Branka Schmidta. Grad ima bogatu filmsku povijest i filmsku sadašnjost; tu je i Dalija Dozet te čitav niz studenata na našoj Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, koji su iz ovog grada. Nadam se da ćete nastaviti stvarati, ne samo kratkometražne nego i dugometražne filmove', istaknuo je Zrinko Ogresta.

Tijekom tri dana prikazat će se profesionalni, nezavisni i amaterski kratki filmovi, a glavni i popratni program broji preko 30 filmova. STUDENTSKA RUNDA otvorena je igranim filmom 13+ redateljice Nikice Zdunić u produkciji ADU Zagreb. Nakon filma 13+ prikazani su animirani film ZAŠTO redateljice Ive Božić u produkciji ALU i Zagreb filma, igrani film DJEVOJKE redatelja Luke Galešića u produkciji Grupe sedam, eksperimentalni film ZAUVIJEK redateljice Monike Rusak u produkciji APURI te igrani film CVIJEĆE redateljice Judite Gamulin u produkciji ADU.

Program FOKUS GRAD selektirao je predsjednik Kinokluba Zagreb, Vedran Šuvar, a publika je gledala filmove PRAVDA redatelja Ante Babaje u produkciji Zagreb filma, POSLIJEPODNE PUŠKA redatelja Lordana Zafranovića, u produkciji FAS - Filmski autorski studio, POD LJETNIM SUNCEM redatelja Obrada Gluščevića u produkciji Zagreb filma, 17. STORIES redateljice Lale Raščić, PUSTI ME DA PROĐEM, redatelja Gilde
Bavčevića u produkciji UMAS, KOMBA redatelja Tina Žanića, u produkciji Kinokluba Zagreb, te SNIG redatelja Josipa Žuvana u produkciji ADU.

'Tematski se grad vrlo često koristi u eksperimentalnom filmu, ali ovaj je program sastavljen od različitih filmova. Uzeli smo različita razdoblja u filmu; krećemo od modernizma, a dolazimo do nekog realizma. Cilj je pronaći neke tragove grada kao lika, ne znam hoćemo li to i uspjeti, ali definitivno svaki film se događa u nekim gradskim okolnostima', rekao je Vedran Šuvar.

Prije službenog otvorenja, projekt u nastajanju 'Osijekana', predstavio je redatelj Ivica Šuto.

'Osijekana govori o potrazi za izgubljenom kulturom grada Osijeka, uvjetovanom velikim jazom između bogate i dinamične kulture Osijeka u predratnom pa čak i ratnom vremenu, u odnosu na pasivno stanje iste u današnje vrijeme', rekao je Ivica Šuto.

Novost ovogodišnjeg programa je FOKUS Runda koja zajedno sa Fokus Profesijom gledatelju i polaznicima kroz projekciju, panel i scenarističku radionicu otkriva svijet pisanja za film kao početne točke svakog filmskog djela.

U subotu, 27. svibnja, gledatelje očekuje bogat program. U Festivalskoj RUNDI, gledatelji će imati priliku pogledati animirani film 'Ježeva kuća', redateljice Eve Cvijanović. Film je nastao prema slavnoj priči Branka Ćopića u produkciji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora i hrvatskog Bonobostudija. Narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, a za glazbu je zadužen Darko Rundek. Od drugih filmova izdvajamo film 'Kino Otok' redatelja Ivana Ramljaka, 'Dotu' redateljice Petre Zlonoge, 'Po čovika' redateljice Kristine Kumriće te 'Mliječni zub' redatelja Saše Bana.

Za organizaciju Filmske RUNDE zadužene su Dalija Dozet, Ana Šimić, Marta Užarević i Ines Jokoš. Filmsku RUNDU podupiru Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, TZ Osijek, TZ Osječko-baranjska županija, Vodovod, Tržnice, Unikom , Aim ECO, Cedevita, Kandit, Montana, Kala, Perković, Karolina, Saponia, Pan, Somersby i LEGA – LEGA.

Realizacija revije ne bi bila moguća bez partnera i pokrovitelja. Partneri Filmske RUNDE su HDLU Osijek, Video klub Mursa, Udruga Plantaža, REART, Studio kreativnih ideja Gunja - SKIG, Gradske galerije Osijek, Hrvatski filmski savez, ADU, Kratki na brzinu, Revija studentskog filma, Rezolucija i Grafika.

Medijski pokrovitelji Filmske RUNDE su HRT, Osijek 031, Dokumentarni.net, HINA, Medijska pismenost, Kulturpunkt.hr, Gradski radio, Studentski radio UNIOS, Studentski.hr. SIB.hr i FAK.hr

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

Baci oko na RUNDIN bogat i raznolik program!

FILMSKA RUNDA ove godine nudi...

Filmski program Extra program