FILMSKA RUNDA predstavila program

18.05.2017

18. svibnja 2017. godine – Na konferenciji za medije održanoj u osječkoj Galeriji Kazamat, predstavljen je program Filmske RUNDE, revije hrvatskih kratkometražnih filmova, nastale u produkciji neprofitne umjetničke organizacije TEATAR TO GO, čije će se drugo izdanje održati od 26. do 28. svibnja u osječkom Kazamatu. Filmsku RUNDU su predstavile organizatorice Dalija Dozet, Marta Užarević, Ana Šimić i Ines Jokoš.

Vođeni kvalitetom, u ovogodišnji glavni program Filmske RUNDE donosi selekciju profesionalnih i studentskih filmova nagrađenih na domaćim i međunarodnim festivalima, koji će se napokon zavrtiti i pred osječkom publikom. Tijekom tri dana prikazat će se profesionalni, nezavisni i amaterski kratki filmovi, a glavni i popratni program broji preko 30 filmova.

'Novost ovogodišnjeg programa je FOKUS Runda koja zajedno sa Fokus Profesijom gledatelju i polaznicima kroz projekciju, panel i scenarističku radionicu otkriva svijet pisanja za film kao početne točke svakog filmskog djela. U dugoročnom planu nam je svake godine predstaviti drugu filmsku profesiju kako bi gledatelji, kao aktivni sudionici, u kontinuitetu bili educirani o stvaranju filma iz njegovih različitih perspektiva te se jednoga dana možda odvažili napraviti i svoj film', navodi Dalija Dozet, iz organizacije Filmske RUNDE.

Uz FOKUS Rundu, u kojoj su svrstani filmovi 'Popravilište za roditelje' redatelja i scenarista Brune Ankovića i scenaristice Tanje Kirhmajer, 'I,J,K,L' redatelja i scenarista Daria Juričana, 'Slonovi' redateljice i scenaristice Daine Oniunas Pusić te 'Inkasator' redatelja i scenarista Igora Mirkovića, glavni program broji još Studentsku RUNDU, FOKUS GRAD te Festivalsku RUNDU.

FOKUS GRAD je program u selekciji predsjednika Kinokluba Zagreb, Vedrana Šuvara. Inspirirani Osijekom kao čestom temom grada slučaja, ovaj program kroz niz filmskih klasika i recentne produkcije navodi gledatelja da o gradu promisli kao filmskom liku i početnoj inspiraciji za samo stvaranje filma, a ne samo kao o pozadinskoj scenografiji.

U Festivalskoj RUNDI, gledatelji će imati priliku pogledati animirani film 'Ježeva kućica', redateljice Eve Cvijanović; film 'Kino Otok' redatelja Ivana Ramljaka, 'Dotu' redateljice Petre Zlonoge, 'Po čovika' redateljice Kristine Kumriće te 'Mliječni zub' redatelja Saše Bana.

U sklopu Studentske RUNDE prikazat će se filmovi '13+' redateljice Nikica Zdunić, 'Why / Zašto' redateljice Ive Božić, 'Djevojke', redatelja Luke Galešića, film 'Zauvijek' redateljice Monike Rusak te film 'Cvijeće' redateljice Judite Gamulin.

Popratni program donosi RUNDU FRKE i DJEČJU RUNDU. Specijaliteti RUNDE FRKE ponajbolji su filmovi studentske produkcije. U suradnji s Akademijom dramske umjetnosti prikazat će se nagrađeni filmovi s ovogodišnje FRKE - Filmske revije kazališne akademije održane ovog travnja u Zagrebu.

U DJEČJOJ RUNDI prikazujemo kratke filmove čiji su autori osnovnoškolci. Ciljana skupina gledatelja jesu djeca i mladi te svi oni koji se tako osjećaju. Dječju rundu otvaramo radovima polaznika Rundine dječje scenarističke radionice koju je vodila Nataša Dorić, a zatim slijedi izbor najboljih dječjih kratkih filmova s Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece nastali u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom.

'Ove godine organiziramo i EXTRA program koji je zamišljan kao kombinacija edukativnog i industry programa usmjerenog na filmsku i video publiku i struku i sve koje žele postati dijelom te uzbudljive struke. S našim fokusima - gradom i scenarijem započinjemo RUNDU kroz prezentaciju kratkog dokumentranog filma u nastajanju- Osijekana te uz razgovor s njegovim autorom Ivicom Šutom.', naglašava Marta Užarević, iz organizacije Filmske RUNDE.

Uz ideju fokusa povezujemo i 'Scenarističku FOKUS radionicu' namijenjenu svima koji vole pisati i žele naučiti kako pisati za film. Redateljica i scenaristica Lana Kosovac polaznike će uputiti u teorijske tajne zanata, a producent i scenarist Matija Drniković će kroz 'Scenaristički panel' otkriti detalje vezane uz daljnji razvoj scenarija i njegove realizacije u film.

Gostujuća RUNDA kroz predavanja otvorenog tipa predstavlja prijateljsku reviju Filmske runde 'Kratki na brzinu' te 'Reviju studentskog filma'. Za ZABAVNI program zasluženi su DJ UMBO i DJ MAX.

'Nakon prošlogodišnje uspješne RUNDE, ove godine očekujemo još više filmskih uzbuđenja, zabave i odlične publike. Svi organizacijski izazovi svakako su lakši uz potporu lokalne zajednice, pokrovitelja, suradnika i volontera. Posebno smo ponosni i zahvalni na tome sto su nas prepoznale filmske organizacije DHFR i HAVC', istaknula je Ana Šimić iz organizacije Filmske RUNDE.

Realizacija revije ne bi bila moguća bez partnera i pokrovitelja. Partneri Filmske RUNDE su HDLU Osijek, Video klub Mursa, Udruga Plantaža, REART, Studio kreativnih ideja Gunja - SKIG, Gradske galerije Osijek, Hrvatski filmski savez, ADU, Kratki na brzinu, Revija studentskog filma, Rezolucija i Grafika

Filmsku RUNDU podupiru Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, TZ Osijek, TZ Osječko-baranjska županija, Vodovod, Tržnice, Unikom, Aim ECO, Cedevita, Kandit, Montana, Kala, Perković, Karolina, Saponia, Pan, Somersby i LEGA – LEGA.

Medijski pokrovitelji Filmske RUNDE su HRT, Osijek 031, Dokumentarni.net, HINA, Medijska pismenost, Kulturpunkt.hr, Gradski radio i Studentski.hr.

Za fotografije zaslužan: Tomislav Marcijuš