Od klasika do novih ostvarenja – jedna ljetna RUNDA za Osječko ljeto kulture

16.08.2022

Omiljena osječka poslastica najboljeg od hrvatskog kratkog filma, Filmska RUNDA, navikli smo, dolazi u listopadu i to odmah nakon godišnjeg odmora, a taman prije zasićenja svakodnevnim poslovima koje donosi ostatak godine.

Ove ćemo se godine, zahvaljujući Osječkom ljetu kulture, ipak zasladiti nešto ranije.

U nešto više od sat vremena programa, uvrstili smo klasike, ali i nove filmove, filmove osječkih autora, igrane, animirane, dokumentarne, studentske, profesionalne, nezavisne, a ono što ih povezuje je ljetna tematika koju nudimo u obliku jedne ljetne filmske runde!

U intimnom ambijentu krovne terase Kulturnog centra, na velikom platnu možete pogledati naš najpoznatiji animirani film Surogat Dušana Vukotića iz 1961. godine. Surogat je prvi animirani film izvan SAD-a koji je 1962. godine osvojio nagradu Oscar za najbolji crtani film čime je napravio neponovljivi uspjeh za sebe i Zagrebačku školu crtanog filma!

Prikazujemo i igrani film Carpe diem, najnovije ostvarenje redatelja i scenarista Filipa Antonia Lizatovića koji je osvojio nagradu za najbolji scenarij na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma te igrani film Hortikultura osječke redateljice Silve Ćapin koji će upravo na Osječkom ljetu kulture imati svoju osječku premijeru.

Dokumentarni film Oni samo dolaze i odlaze redatelja Borisa Poljaka odnio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima, a film prati jutarnja događanja na Bačvicama. Na repertoaru je i nagrađivani animirani film Miramare Michaele Müller, koji je, između ostalog, bio uvršten i u selekciju filmskog festivala u Cannesu, u program studentskih filmova Cinefondation. Za kraj, gledamo i studentski igrani film Spido redatelja Luke Galešića, čiji je scenarij nastao prema priči Tanje Mravak o odnosu dalmatinskog bračnog para tijekom turističke sezone.


Ljetnu RUNDU okrećemo od 21 sat. Uživajte u ljetu i filmovima!

Popis filmova koje prikazujemo:

 

SUROGAT

animirani

r. Dušan Vukotić

p. Zagreb film

trajanje: 10 min

SPIDO

igrani

r. Luka Galešić

p. ADU

trajanje: 10 min

 

ONI SAMO DOLAZE I ODLAZE

dokumentanrni

r. Boris Poljak

p. HFS

trajanje: 20 min

MIRAMARE

animirani

r. Michaela Müller

p. Zagreb film, ALU

trajanje: 8 min

CARPE DIEM

igrani

r. Filip Antonio Lizatović

p. Blank

trajanje: 13 min

HORTIKULTURA

igrani

r. Silva Ćapin

p. Eclectica

trajanje: 15 min