Kreće Filmska RUNDA! Što nas čeka prvog dana filmske revije?

14.10.2021

Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma, održava se u kinu Urania u Osijeku 15. i 16. listopada 2021. Glavni dio programa RUNDE kreće u petak, u 20:00 sati Studentskom RUNDOM, a od 15:30 sati na rasporedu je popratni program Filmske RUNDE i to Fokus RUNDA dokumentarnog i animiranog filma te Gostujuća RUNDA Miloša Tomića.

 

Fokus RUNDE - spoj filmskih klasika i suvremenih ostvarenja

U Fokus RUNDI dokumentarnog filma, redateljica Sunčica Ana Veldić odabrala je kratke dokumentarne klasike, koje prikazujemo u suradnji sa Zagreb filmom, Hrvatskim filmskim savezom i Kinoklubom Zagreb, ali i suvremena ostvarenja, koja su na nju ostavila izuzetan dojam. U ovom dijelu programa gledamo Nek se čuje i naš glas redatelja Krsta Papića, film Od 3 do 22 Kreše Golika, Bog na kotačima redateljice Bele Bračko-Milešević, Druge redatelja Zorana Tadića i Autofokus, film Borisa Poljaka.

Petra Zlonoga, koja nas je svojim autorskim filmovima još u lipnju zagrijala za ovogodišnje izdanje revije, za FOKUS rundu animiranog filma izdvojila je film Don Kihot Vlade Kristla, Nespavanje ne ubija redatelja Marka Meštrovića, Kolač Daniela Šuljića, animirani film Satiemania redatelja Zdenka Gašparovića, Miramare redateljice Michaele Muller, Borne by the birds Marka Tadića, Nogomet Ane Hušman, i film Mrav dobra srca redatelja Aleksandra Marksa i Vladimira Jutriše.

 

Runda pitanja za Miloša Tomića

Redatelj međunarodno zapaženih i nagrađivanih animiranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova, Miloš Tomić, s razlogom ima svoju RUNDU filmova koju ćemo prikazati u 18:30 sati. Miloš Tomić, multimedijalni je umjetnik i redatelj koji se u svojem radu koristi filmom, fotografijom, kolažem, skulpturom. Diplomirao je filmsku režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu, a magistrirao i doktorirao na akademiji FAMU u Pragu. Miloš će nam kroz runde pitanja i odgovora nakon pogledanih filmova, otkriti tajne svojih nevjerojatno maštovitih i šašavih filmskih bisera, osloboditi nas predrasuda od banalnosti i klišeja i potaknuti nas na igru i stvaranje.

 

Svježi i buntovni, a opet duboko emotivni i osobni studentski filmovi na Studentskoj RUNDI

Na samom vrhuncu prve večeri ovogodišnje Filmske RUNDE pogledat ćemo filmska ostvarenja mladih studenata filma u sklopu Studentske RUNDE. Među njima se našao i jedan Osječanina Davida Gaše, dokumentarno - eksperimentalni film o Osijeku, sniman u Osijeku.

“Laci je napisan kao scenarij o bijegu iz Osijeka, stoga sam oduševljen da se nakon punih godinu dana cirkuliranja po festivalima vraća natrag ovdje. Volim Osijek puno više sada nego što sam ga volio prije - mislim da to ima veze s onim da počneš cijeniti mjesto tek nakon dužeg vremena odsutnosti. A shvatiš i da imaš neke ljude, događaje i mjesta bez kojih ne možeš. Laci bježi u Mađarsku po meni je upravo film o tome. Ponosan sam što će ga Filmska RUNDA prikazati jer je ona jedna od bitnih stvari koja me još čvrsto drži prikovanog uz grad.”, istaknuo je David Gašo, redatelj filma Laci bježi u Mađarsku, prošlogodišnji voditelj ŠPICA radionice i dugogodišnji volonter Filmske RUNDE.

Od ukupno sedam filmova u programu, njih je čak pet dokumentarnih, a u okvirima dokumentarnog kretao se i Marko Bičanić, redatelj filma Ima još nade za pobjedu. Kamera mu je, kaže, pomogla u teškom razdoblju.

“Imao sam jaku potrebu snimiti mamino šišanje nakon kemoterapije. Kad sam uzeo kameru to nije više bilo nešto što mi se događa, nego nešto što trebam zabilježiti za nekada kasnije, samo da ne proživljavam to tada. Dvije godine kasnije, 2019. počeo sam raditi ovaj film jer mi je bilo teško nositi se s gubitkom, ali ovaj put umjesto da dobijem odmak sve sam bio prisiljen proživjeti intenzivnije. Drago mi je da sam kroz film riješio svoje žalovanje i neizmjerno cijenim svaki put kad ga mogu podijeliti s drugima.”, ističe Marko kojemu ovo nije jedini film na Filmskoj RUNDI. Naime, u sklopu Fokus RUNDE: igrani film, gledat ćemo i film Čuvaj se šumice i vuka bez gumice, kojeg je režirao s kolegom Karlom Vorihom.

Mladi filmski mozgovi s radom nisu stali ni za vrijeme prošlogodišnjeg lockdowna. Kako kaže Bela Bračko-Milešević, autorica dokumentarnog filma Još uvijek ne znam nastalog u sklopu Blankove radionice, upravo u tom vremenu kada je svijet stao, oni su krenuli. Sara Grgurić vodila se istom mišlju. Igrani film i svoj završni rad na preddiplomskom studiju filmske i TV režije na ADU, U šumi snimila je u jeku pandemije, prvo mobitelom, onda digitalnom kamerom, a finalnu ćemo verziju gledati na 16 mm vrpci. “Lijepo je,” dodaju obje, “imati priliku pokazati svoj rad publici.”

Dokumentarnim se filmom bavila i studentica Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, Karmen Obrdalj. O Eni koja otkriva ljubavna pisma svojih roditelja nastala u ratno doba i koja odlazi u Pustograd, grad svojeg djetinjstva, prisjećajući se njihove gotovo nemoguće ljubavi, govori film Zašto mama vazda plače. O filmu Sad sam ja Irena, govori redateljica Jasmina Beširević.

“Film je nastao na ADU, na kolegiju Hibridni film i mislim da je nešto najkreativnije što sam do sada snimila. Imala sam sjajnu ekipu i mentora, a glavna protagonistica, moja bliska prijateljica Irena, pokazala se vrlo filmičnom zbog svoje iskrenosti i otvorenosti u korištenju elemenata psihodrame. Cijeli proces snimanja i montaže filma bio je, u stvari, dosta zabavan, iako je sama tema - psihičko nasilje u obitelji, vrlo ozbiljna.”, kaže Jasmina i dodaje: “Nadam se da će se film svidjeti publici i potaknuti razgovor o ovoj važnoj temi.”

Krug ove, talentirane i izrazito zanimljive, svježe ekipe zatvaramo animiranim filmom. Običnu borbu pijetlova animirala je redateljica i studentica Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Kata Gugić, u svom filmu Cockpera.

Filmska RUNDA organizirana je uz podršku DHFR-a, HAVC-a, Zaklade ”Kultura nova”, grada Osijeka i Osječko – baranjske županije. Ulaz na filmski program je besplatan za sve posjetitelje, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Više o programu i rasporedu pogledajte na www.filmskarunda.com 

 

Dodatne informacije o filmskoj reviji, kao i programu možete pronaći OVDJE.