GLAVNI PROGRAM II: PROSTORI SJEĆANJA

Kroz autorske refleksije o prolaznosti i odlascima preko filmova koji poniru u različite interpretacije sjećanja i prostora, ovaj blok svojom će vas tematskom preokupacijom spojiti, a vizualnom i narativnom raznolikošću zaintrigirati. Program započinjemo i završavamo prostorom: jednom snimkom tretiranom na vizualno inspirativan način u eksperimentalnom filmu Evanescence, jednom jedinom kazetom kao dokazom postojanja stvarnog mjesta u filmu Divlje cvijeće. Filmski esej Sakupljači odvesti će nas na daleko putovanje kroz vrijeme i sjećanja, dok poetski hibrid Valerija, morbidno pomaknuta animirana Eeva i suptilan igrani film Sprovod svaki na svoj specifičan način analiziraju osjećaje i povezanost sa bližnjima koji više nema. Filmovi o kojima ćete još dugo razmišljati i kojih ćete se sjećati.

 

KADA? 
Subota, 21. listopada, 20:00 -21:30, velika dvorana kina Urania

 

Evanescence

r. Mare Šuljak

p. Kinoklub Zagreb

Eksperimentalni

Trajanje: 4 min


SINOPSIS: Prolazim praznim hodnicima i plešem sa svjetlom. Brišem se iz svakog kadra i susrećem sve verzije sebe.

 

 

Sakupljači

r. Mia Martinović

p. Kinoklub Zagreb

Eksperimentalni

Trajanje: 9 min

 

SINOPSIS: Ušla je u Arhiv predati svoja sjećanja. Koliko vremena može dobiti u zamjenu za doživljaje koje je proživjela? Film esej u kojem, ispreplićući videozapise i fotografije, stvarnost i fikciju, autorica istražuje kolika je vrijednost njenih sjećanja i mašte. 

 

 

Eeva

r. Lucija Mrzljak, Morten Tšinakov

p. Adriatic Animation

Animirani

Trajanje: 15 min


SINOPSIS: Na sprovodu lijeva kiša. Mnogo se plače, previše je vina, nekoliko djetlića i nešto snova što popunjavaju praznine.

 

 

Sprovod

r. Šimun Šitum

p. Eclectica

Igrani

Trajanje: 22 min

 

SINOPSIS: U Splitu je sunčani proljetni dan. Mariju je umro djed pa on svom ocu Brunu pomaže obaviti sve nezahvalne proceduralne dužnosti i poslove koje moraš obaviti kada ti umre netko blizak. Bruno ima neobičnu ideju kako sačuvati uspomenu na svog oca koja se Mariju baš i ne dopada.

 

 

Valerija

r. Sara Jurinčić

p. Restart

Dokumentarni

Trajanje: 15 min


SINOPSIS: Valerija je eksperimentalno dokumentarni film zamišljen kao intimni susret autorice i njenih pretkinja, inspiriran portretima s otočkog groblja gdje je uobičajeno da žene i muškarci dok su još živi odlučuju o fotografiji koja će ih predstavljati na njihovom grobu nakon što umru.

 

 

Divlje cvijeće

r. Karla Crnčević

p. Karla Crnčević

Eksperimentalni

Trajanje: 11 min

 

SINOPSIS: Moj otac koristio je filmsku kameru jednom u životu. Nakon 30 godina pitao me da digitaliziram VHS traku. Zanimalo me čega se sjeća.