GLAVNI PROGRAM I: POJEDINAC & DRUŠTVO

Svih šest recentnih, nagrađivanih i festivalski zamijećenih filmova prvog projekcijskog bloka ovogodišnje Filmske RUNDE, na tematskom planu povezuje autorsko postavljanje pojedinca u odnosu na društvo u kojem se nalazi. Osim što su obilježeni vještim i nekonvencionalnim pristupima vršnjačkom nasilju, osjećajima pripadnosti i društvenog pritiska, odlikuje ih i promišljenost u izboru vizualnog stila - dok filmovi Espi, Ispod maske i Pravilo broj pet posežu za visokostiliziranim vizualnim postupcima i zadiru duboko u filmsku likovnost, studentski filmovi Moj Nikola, Bruna, zimus i Glupane glupi suprotno tome pronalaze svoj vizualni identitet u mutnom, zrnatom i prljavo-digitalnom.

 

KADA?
Petak, 20. listopada, 20:00 -21:30, velika dvorana kina Urania

 

 

Pravilo br. 5: pomno pratite svog čovjeka

r. Miro Manojlović

p. Udruga Šuma

Eksperimentalni

Trajanje: 10 min

 

SINOPSIS: Oslanjajući se na found footage tradiciju, kadar vlaka iz filma Sherlock Jr. Bustera Keatona postaje baza za eksperiment u kojem se rekonstruira filmski narativ i kreiraju novi dramski sukobi kroz specifične montažne postupke. Pravilo broj 5: pomno pratite svoga čovjeka stvara novu panoramu u kojem su nule i jedinice digitalnog svijeta pokret i ne-pokret našeg junaka koji svoj zadatak želi obaviti pod svaku cijenu. Na putu mu stoji netko tko ima drugačije planove.

 

 

Moj Nikola

r. Martina Marasović

p. Akademija dramske umjetnosti

Igrani

Trajanje: 22 min

 

SINOPSIS: Karlin je najsretniji dan u životu, udaje se za ljubav svog života – Nikolu. Kako

proslava odmiče, a prva bračna noć se bliži, Karla postaje sve tjeskobnija.

 

 

Espi

r. Ivan Grgur

p. Eclectica

dokumentarni

Trajanje: 6 min

 

SINOPSIS: Promjena spola se ne razlikuje mnogo od bilo koje druge ljudske promjene. Ima svoje uspone i padove, strašne, smiješne, neobične, iznenađujuće i frustrirajuće trenutke o kojima se rijetko govori. Ovaj kratki film vizualno istražuje te trenutke kroz oči Espi - 24-godišnjeg protagonista koji je upravo prošao kroz tranziciju.

 

 

Ispod maske

r. Darian Bakliža

p. Akademija likovnih umjetnosti

Animirani

Trajanje: 6 min

 

SINOPSIS: Ovaj diplomski rad je animirani film nastao na temelju kratke priče Mihovila Rismonda, mog kolege s Akademije dramske umjetnosti. Tema je vršnjačko nasilje s naglaskom na socijalno psihološki aspekt. Smještena u školske dane, priča je to o dječacima koji fizički pokazuju svoje neshvaćanje nekoga tko je drugačiji od njih te forsiranje takvog ponašanja do krajnjih granica. Također, film pokazuje kako je netko puno veći nasilnik no što je njegova predodžba o tome. Kroz čitav film vodi nas Narator, akter te priče, jedan od tadašnjih nasilnika.

 

 

Glupane glupi

r. Andrija Tomić

p. Akademija dramske umjetnosti

Dokumentarni

Trajanje: 10 min


SINOPSIS: Autor pri povratku s nogometa sreće jednog davno zaboravljenog "prijatelja".

 

 

Bruna, zimus

r. Marko Bičanić

p. Akademija dramske umjetnosti

Igrani

Trajanje: 18 min


SINOPSIS: Iako joj zimski praznici nisu dobro krenuli, Bruna se posebno razočara kad joj najbolja prijateljica krene mijenjati planove za zajedničku proslavu Nove. Kako se sumnja u njoj krene kuhati, ovu zimu će doći posebno zahlađenje.