Redateljica Sunčica Ana Veldić odabrala je kratke dokumentarne klasike, ali i suvremena ostvarenja, koji su na nju ostavili izuzetan dojam.  

 

KADA? Petak, 15. listopada u 15:30, mala dvorana kina UraniaNek se čuje i naš glas 

Redatelj: Krsto Papić

Produkcija: Zagreb film, 1971.

Trajanje: 16'

Sunčica Ana Veldić: Tehnika narodu! Dojmilo me se vidjeti film o radioamaterima i pitam se ima li ih još danas, jesu li još uvijek takvi zaljubljenici, gdje se skrivaju? Njihova radiostanica predstavljala je pokret otpora režimu koji je branio slobodan govor, ali i hobi mještanima.

 

Od 3 do 22

Redatelj: Krešo Golik

Produkcija: Zagreb film, 1966.

Trajanje: 14'

Sunčica Ana Veldić: Dokumentarnim filmom Od 3 do 22 Krešo Golik prati jedan radni dan u životu majke i radnice Smilje koja živi u prigradskoj sredini (u današnjim Sesvetama!) u trošnoj kućici do koje, umjesto asfalta, vodi blatna cesta. Ona šutke obavlja kućanske i majčinske poslove od ranoga jutra (zapravo noći) te odlazi na posao u tvornicu da bi se vratila popodne i nastavila svoje radnje do kasno uvečer. Iako bez ijedne riječi film daje snažnu društvenu poruku o surovom životu radničke klase. 

 

 

Bog na kotačima

Redateljica: Bela Bračko Milešević

Produkcija: Akademija dramske umjetnosti, 2021.

Trajanje: 9'

 

Sunčica Ana Veldić: Fascinantan film o kojem neću mnogo otkrivati da ne pokvarim doživljaj, no treba istaknuti  jednu scenu, ponajviše režiranu u zvuku, u kojoj kamera panoramira iz crkve preko žice zvučnika do mjesta koje neću otkrivati, ali mislim da je to jedna od najboljih prijelaznih scena u hrvatskome filmu uopće.

 

 

Druge

Redatelj: Zoran Tadić

Produkcija: Zagreb film, 1972.

Trajanje: 12'

 

Sunčica Ana Veldić: Svidjela mi se intima koze i njezine ljudske prijateljice. Čisto promatranje s izostankom prave režije, ali baš zato preporučam kako naučiti biti muha na zidu.Autofocus

Redatelj: Boris Poljak

Produkcija: Hrvatski filmski savez, 2013.

Trajanje: 28'

Sunčica Ana Veldić: Izostanak prave „režije“, riječ je o promatranju s dobrom pripremom mikrofona koji prisluškuju, teleobjektiva koji budno prati i producenta koji nenamjerne protagoniste nakon nastupa dočekuje pokraj njihovih automobila tražeći privolu na snimanje.

Baci oko na RUNDIN bogat i raznolik program!

FILMSKA RUNDA ove godine nudi...

Filmski program Extra program