KADA? PETAK, 31. svibnja 18:00 sati

 

40:00 min, dokumentarni film

r. Ivica Šuto

p. Druga scena

 

SINOPSIS:

Dokumentarni film Osijek, ruka koja daje govori o potrazi za izgubljenom kulturom (čitaj: identitetom) grada Osijeka, a napravljen je motiviranošću autora jazom između bogate i dinamične kulture grada u predratnom, pa čak i ratnom vremenu, u odnosu na pasivno stanje u vremenu nakon rata. Osnovni je cilj filma prikazati grad Osijek kroz prizmu aktera filma, ističući da stanje kulturnog potencijala nije ništa manje nego što je to bilo prije tridesetak godina, već da je uzrok nerazvijene kulture zapravo represivna klima grada – stanje u kojem se nikome ništa ne da.

Kako bi ostvario taj cilj, autor je okupio poznate i manje poznate Osječane koji su se ili odselili iz grada ili su mu i fizički ostali vjerni. To su bili ljudi koji su izlazili u kultni osječki kafić „Valentino“, pri čemu svi donose rekonstrukciju kulturnih iskustava svoje generacije. Njihova iskustva uspoređena su s iskustvima mladih 21. stoljeća kako bi predratno-poslijeratni jaz u punini došao do izražaja.

Važno „ljepilo“ filma uloga je pripovjedača koji je osječkoj magli i pustoši pristupio melankolično tako prividnoj negativnosti filma, dajući poetičnu boju. Autor na jednostavan i duhovit način propitkuje aktere o senzibilnosti i kulturi grada pritom očekujući iskren i nepatvoren odgovor. U filmu Osijek, ruka koja daje suptilno je izbjegnuto prikazivanje Osijeka kao baroknog grada i klišejiziranog predstavljanja grada poput pješačkog mosta, Konkatedrale, Tvrđe itd. Autor pokazuje ljepotu i prostor Osijeka iz kuta naselja Jug 2 i manjih poznatih i nepoznatih dijelova grada, upravo onakav kakav je nemoguće vidjeti u propagandnim filmovima.

Glazba u filmu sažetak je trideset godina
rock and rolla i alternativne glazbe u Osijeku. Film se provlači crno-bijela umjetnička fotografija Zlatka Balentića koja povezuje likove i događaje.

 

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ZLATKA BALENTIĆA

GALERIJA KAZAMAT

Od 31. 5. do 2. 6. 2019. u galeriji Kazamat možete pogledati samostalnu izložbu fotografija osječkog fotografa Zlatka Balentića. Autor se predstavlja s 39 fotografija, portreta i uličnih fotografija nastalih usporedno sa snimanjem filma Osijek, ruka koja daje Ivice Šute.

Baci oko na RUNDIN bogat i raznolik program!

FILMSKA RUNDA ove godine nudi...

Filmski program Extra program