Fokus RUNDA: SVJETLO je filmski program koji želi pokazati raznovrsnost korištenje svjetla u recentnom hrvatskom kratkometražnom filmu – kako redatelji u suradnji sa snimateljima pristupaju slici, što oni „vide“ i što nam na kraju žele pokazati, moći ćete vidjeti u osam odabranih filmova.

Vedran Šuvar, izbornik programa

KADA? PETAK, 25.svibnja 2018. u 18.00 h

 

BENJAMIN

3:30 min, eksperimentalni

r. Igor Bezinović

2015.

SINOSPSIS

Autorova sestra odlučila je sina nazvati Benjamin.

 

Water pulu 1869 1986

9 min, eksperimentalni

r. Ivan Ladislav Galeta

Hrvatski filmski savez, 1988.

SINOPSIS

Uzimajući za predložak svog rada vaterpolo utakmicu između Koreje i Francuske, Water Pulu 1869 1896 u potpunosti mijenja percepciju tog sporta. Uobičajeno dinamični element – lopta, postaje statični element, stalno na istom mjestu unutar kadra.

 

TV ping-pong

2 min, eksperimentalni

r. Ivan ladislav Galeta

Hrvatski filmski savez, 1976.

SINOPSIS

Rani video uradak Ivana Ladislava Galete koji propituje percepciju i postavke video medija.

 

Ručak

17 min, eksperimentalni

r. Ana Hušman

Studio Pangolin, 2008.

SINOPSIS

Ručak je ironični pregled priručnika o lijepom ponašanju – bontona, a posebno običaja pri jelu jer je zajedničko jedenje središnje mjesto na kojem drugima pokazujemo svoju uglađenost i civiliziranost.

 

Onda vidim Tanju

34 min, igrani

r. Juraj Lerotić

Hulahop, 2010.

SINOPSIS

Željko (16) i njegov mlađi brat žive sami otkako im se majka liječi u bolnici. Željko se dogovorio dvije stvari sa samim sobom: mora konačno preuzeti inicijativu i upoznati Tanju te mora nabaviti novac da majci može kupiti vlasulju – pravu, od prirodne kose. Ako to uspije, čini mu se da bi sve opet moglo krenuti nabolje. Film je napravljen od fotografija.


Kako je Iva otišla 16. rujna 2016.

17 min, igrani

r. Tomislav Šoban,

Kinoklub Zagreb, 2016.,

SINOPSIS

Nakon završenog fakulteta Iva odlazi iz Hrvatske da bi pronašla posao u Norveškoj. Nekoliko dana prije odlaska prijatelji i obitelj nude joj savjete bez njezina upita.


Mala smrt

7 min, eksperimentalni

r. Damir Čučić

Hrvatski filmski savez, 2007.

SINOPSIS

Ishodište filma dokumentarni su zapisi nastali snimanjem električne naprave koja strujom prži insekte i kukce. Zabilježena masovna smrt pretvara se iz organske slike u digitalni zapis. Koloplet smrti uranja u beskonačni lunarni kolorit u kojem bića na trenutak uskrsnu. 

 

"A.D.A.M."

13 min, eksperimentalni

r. Vladislav Knežević

Bonobo studio, 2014.

SINOPSIS

A.D.A.M. je film o pokušaju uspostavljanja kontrole i praćenju aktivnosti komada svemirskog otpada koji je neočekivano oplemenjen sviješću. Pad uređaja kodnog imena A.D.A.M. (Autonomous Drone for Asteroid Mining) uzrokuje jačanje njegovih kognitivnih procesa, autonomno djelovanje te odbijanje komunikacije s operaterima satelitske kompanije. Atlas intenzivnih praznih pejzaža, urbanih megastruktura i izgubljenih horizonata u kakofoniji jezika, kodova i premreženih komunikacija osnova su metafikcije o odnosu čovjeka i stroja. Njihova zajednička putanja prema stanju preopterećenosti određena je izlaskom iz mora, prolaskom kroz mitske ambijente te dolaskom u nestabilan i gust prostor suvremenog hiperurbaniteta. Efikasan algoritam rješenja: Nepostojeći.Baci oko na RUNDIN bogat i raznolik program!

FILMSKA RUNDA ove godine nudi...

Filmski program Extra program