Fokus runda zamišljena je kao višegodišnji program u kojem bi se edukativnim i filmskim programima upoznavale grane filmske profesije: snimanje, montaža, gluma, režija...

Započinjemo od onoga od čega nastaje i film, a to je priča. Svaki je film zasebna priča ispričana filmskim jezikom, osobno viđenje svijeta stvaratelja. Što su scenariji? Tko ih piše i kako?

Fokus runda izbor je ponajboljih filmskih „kratkiša“ koji sadrže izvrsnu priču prenesenu filmskim jezikom, a to je potvrđeno i dobivenim nagradama za najbolji scenarij na Danima hrvatskog filma.

KADA ? Subota, 27.svibanj u 19.00 h

 

POPRAVILIŠTE ZA RODITELJE

14:45 min, igrani

r. Bruno Anković

s. Tanja Kirhmajer & Bruno Anković

HRT, 2010.

SINOPSIS

Barbara je osmogodišnja djevojčica koja ima iznimno ambiciozne roditelje. Osim što ide u školu, pohađa dodatne satove matematike te tečajeve baleta, trombona, karatea, tenisa i japanskog. Nitko ju ne pita želi li doista pohađati sve te aktivnosti u životu. Jedne večeri Barbara na televiziji ugleda reklamu Popravilišta za roditelje u kojoj se nudi teleportacija ambicioznih roditelja u ustanovu u kojoj će ih naučiti lekciju. Barbara se odjednom nađe u šašavom i izokrenutom svijetu u kojem je sve moguće. Što će biti s njezinom obitelji? Hoće li njezini roditelji konačno shvatiti što ih uistinu čini sretnima i uspješnima?

 

I,J,K,L

10 min, igrani

r. Dario Juričan

s. Dario Juričan

Blank, 2011.

SINOPSIS

Priča o novinaru zarobljenom u paklu autocenzure.

 

SLONOVI

22 min, igrani

r. Daina Oniunas Pusić

s. Daina Oniunas Pusić

London Film School / Slavica Film, 2012.

SINOPSIS

Četrnaestogodišnja Abi živi s majkom i bratom u središtu Londona. Ima poteškoća u školi, nategnut odnos s majkom, a povrh toga teško spava zbog neobičnih zvukova koji dopiru iz stana iznad njihovog – čuje susjede da se tuku. Njezina susjeda Rita krupna je i naprasita žena koja živi sa sitnim mužem u gornjem stanu. Abi se šali da Rita tuče muža, no nije sigurna što bi se gore zaista moglo događati i što čuje kasno noću. Jednog jutra Abi se zatekne u Ritinom stanu i otkriva da je istina posve drukčija od njezinih pretpostavki.

 

INKASATOR

15 min, igrani

r. Igor Mirković

s. Igor Mirković

Propeler Film, 2009.

SINOPSIS

Inkasator pozvoni na vrata starom bračnom paru Klari i Stanku. Na njihovo veliko iznenađenje na vratima se pojavi crnac! Je li on uistinu to što tvrdi da jest?

Baci oko na RUNDIN bogat i raznolik program!

FILMSKA RUNDA ove godine nudi...

Filmski program Extra program