Fokus runda zamišljena je kao višegodišnji program u kojem bi se edukativnim i filmskim programima upoznavale grane filmske profesije: snimanje, montaža, gluma, režija...

Ovogodišnji fokus stavljamo na profesiju snimanja, a sukladno tomu prvi put u Osijeku predstavljamo i četiri izvrsna filma koja su snimili osječki autori i direktori fotografije različitih generacija u profesionalnim produkcijama. Poetično, komično, apsurdno i iskreno – nikako propustiti!

KADA? SUBOTA, 27.svibnja 2018. u 18.30 h

 

MARIJA

28 min, igrani

r. Juraj Primorac

dop. Luka Matić

Interfilm, 2017.

SINOPSIS

Marinko je pomoćni radnik u službi za odvoz automobila i živi kao podstanar u Zagrebu. Ima jednog prijatelja iako bi mu ponekad bilo bolje da nema ni njega.

U zadnje vrijeme posvuda vidi Djevicu Mariju – u kamenu, u oblaku, u čaši. Marinko nije normalan.

 

SVE BIH OSTAVIO OVDJE

11 min, eksperimentalni

r. & dop Ivan Faktor

HFS, 2016.

SINOPSIS

„Sve bih ostavio ovdje: doline, brežuljke, ptičice iz vrta, ostavio bih zemlju i nebo, proljeće i jesen, ostavio bih ovdje puteve odlaska, večeri u kuhinji, posljednji zaljubljeni pogled, i sve gradske putokaze od kojih spopada jeza, ostavio bih ovdje gusti i mastan sumrak što pada preko zemlje, gravitaciju, nadu, čaroliju, spokoj, ostavio bih ovdje one voljene i bliske, sve što me dodirnulo, sve što me potreslo, fasciniralo i oduševilo, ostavio bih plemenite, ugodne, dobronamjerne, i demonski lijepe, ostavio bih pupajuće mladice, svaku pticu i postojanje, ostavio bih ovdje inkantaciju, zagonetku, daljine, neumornost, i trovanje vječnošću; ovdje bih ostavio ovu zemlju i ove zvijezde, zato što ništa ne bih odavde uzeo sa sobom, zato što sam pogledao u ono što dolazi i ništa mi odavde ne treba.“ (László Krasznahorkai)

 

SIGURAN LET

24 min, igrani

r. Aldo Tardozzi

dop. Filip Tot

U svom filmu, 2017.

SINOPSIS

Zagrebački bračni par organizira put u Australiju za cijelu obitelj. Uplašeni vijestima o otmicama i avionskim nesrećama, odlučuju podijeliti obitelj u dva aviona da bi, ako se dogodi najgore, barem dio obitelji preživio. Kad tu vijest prenesu ostalima, nastaje burna rasprava oko toga tko će putovati s kim. Na vidjelo izlaze obiteljske nesuglasice...

 

IZA LICA ZRCALA

42 min, dokumentarni

r. Katarina Zrinka Matijević

dop. Vjeran Hrpka

Factum, 2016.

SINOPSIS

Autoričina osobna potraga za unutarnjim mirom prikazana kroz putovanje Likom, zabačenim zavičajem njezinih predaka. Lika je puna tunela, a nakon svakog mračnog tunela, punog tajni, strahova, tame (prikazanih organskim, eksperimentalnim slikama), budi se novo godišnje doba. Iskustvo zaokružuju pejzaži, starosjedioci, obilje zvukova i glas koji nas vodi u OFF-u. Dok redateljica snima očaravajuće magnetične, ali i morbidno surove scene Like, Lika ocrtava redateljicu koja ponovno proživljava vlastita iskustva i iskustva svojih predaka ne bi li pronašla ključ kako prihvatiti svoju bolest, epilepsiju te preboljeti gubitak četiriju trudnoća i ljubavi.

Baci oko na RUNDIN bogat i raznolik program!

FILMSKA RUNDA ove godine nudi...

Filmski program Extra program