Koje su to teme i motivi kojima se studenti umjetničkih akademija i budući filmski autori trenutačno okupiraju, imate priliku otkriti u ovom bloku nagrađivanih kratkiša napravljenih na Akademiji dramske umjetnosti i Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, spremnih da ukazanim umijećem pometu i mnoge profesionalne filmove.

KADA? PETAK, 25. svibnja 2018. u 20:00 h

 

PRECIJENJENA DRAMATURGIJA

28 min, dokumentarni

r. Sunčica Ana Veldić

ADU, Zagreb, 2018.

SINOPSIS

Autorica filma je studentica dokumentarne režije na Akademiji dramske umjetnosti potekla iz Kinokluba Zagreb. Nakon godina stvaranja avangardnih i neobičnih filmova, pokušava napraviti film čvrste strukture. To joj baš ne ide pa nastoji razložiti vlastitu kreativnu nemoć, prokazujući pritom apsurd modela nametnutih umjetničkim obrazovanjem.

STRANAC U MOJOJ GLAVI

4:30 min, animirani

r. Petra Balekić

ADU Zagreb & Zagreb film, 2017.

SINOPSIS

Film je pokušaj rekonstrukcije knjige Stranac Alberta Camusa koju je autorica čitala prije dvanaest godina. U tom periodu knjiga je ostavila snažan utjecaj na Petru, ali više se ne sjeća kompletne radnje, samo pojedinih fragmenata i atmosfere. U filmu je pokušala smjestiti te fragmente u nekakav kontekst, pokušavajući se što više približiti izvornoj radnji.

INSTITUCIJA

12 min, eksperimentalni

r. Kristina Marić

UMAOS

SINOPSIS

Rad problematizira urbani prostor u kojem je autorica provela nekoliko godina umjetničkog obrazovanja. Umjetnička akademija u Osijeku smještena je na prostoru bivše vojarne. Propitujući mjesto i vrijeme, povučena je paralela između tih dviju institucija. Prizori blijedih tragova militarizma te napuštenih objekata, stapaju se sa sadašnjim slikama istog prostora. Bilježeći atmosferu mjesta, postavlja se pitanje snage prolaznosti vremena, sjećanja i podsvijesti. Usporedba je ovo militarističkog i edukacijskog sustava. Usprkos prostornoj transformaciji i proteklim godinama, "topovsko meso" tretira se na sličan način...

MARICA

20 min, igrani

r. Judita Gamulin

ADU, Zagreb, 2017.

SINOPSIS

Sredovječna kućna pomoćnica odlučila je napustiti svoju obitelj. Film prikazuje dan kada se napokon izborila za svoju slobodu – saznajemo kako ga je provela i čega se uplašila.

Baci oko na RUNDIN bogat i raznolik program!

FILMSKA RUNDA ove godine nudi...

Filmski program Extra program