Izuzetno nam je drago premijerno vam predstaviti dva osječka filma! Ovu RUNDU „vrte“ njihovi autori koji će nakon projekcije rado odgovoriti na sva vaša pitanja i otkriti kako je tekao proces istraživanja i snimanja. Uz to pripremamo i jedno iznenađenje iz RUNDINOG laboratorija dobrih ideja.

KADA? PETAK, 25.svibnja 2018. u 21:30 h

 

INSTAR

8:30 min, eksperimentalni

r. Edgar Njari

Anton Papić, Tomislav Krpan, Edgar Njari, 2018.

SINOPSIS

Film o osobnoj transformaciji i oslobađanju unutarnjeg svjetla. U središtu priče je Instar, zagonetna djevojka u plavoj haljini s maskom na licu. Njezino ime ima višestruko značenje. Instar je riječ koja na engleskom jeziku (od latinskog Instar – obličje) označuje period života štipavaca ili drugih člankonožaca između dva presvlačenja na putu do zrelosti. Instar može također biti složenica od in i star, odnosno unutarnja zvijezda. Kao što štipavac napušta stari pokrov koji ga sputava, Instar skida masku sa svojeg lica i spaljuje ju, zatim odlazi na željezničku prugu, svlači svu odjeću sa sebe i gola odlazi u daljinu prugom prema nepoznatoj svjetlosti. Njezin kraj ostaje zagonetka. Možda je pošla u susret svjetlu zvijezde koja se cijelo vrijeme krila u njoj ili su to samo svjetla vlaka koji je okončao njezin život? Jedno je sigurno, a to na početku filma Instar kaže: „Samo vrijeme zna kamo ja idem, a sve što ja mogu tamo je krenuti.“

 

TRAGOVI

7 min, eksperimentalni

r. Toni Balog

MMML, 2018.

SINOPSIS

Film je nastao na temelju praćenja nastanka multimedijalnog rada umjetnika Marija Matokovića i realizacije ideje rada o gradu u kojem je poslijeratno vrijeme, umjesto napretka, dovelo do vrlo neizvjesne budućnosti. Veliki razlog tomu nasilna je privatizacija velikih tvrtki koje danas gledamo kao uništene, napuštene tvorničke komplekse, a kao logičan rezultat navedene situacije javlja se neprestano opadanje broja stanovnika, nezadovoljstvo i rezignacija. Danas se u navedenim prostorima javljaju neki novi zvukovi koji nemaju veze s prijašnjom funkcijom, ali budemo li ih pomno pratili, možda ćemo i shvatiti da su to prostori beskrajnog potencijala, nekog novog života. 

 

Baci oko na RUNDIN bogat i raznolik program!

FILMSKA RUNDA ove godine nudi...

Filmski program Extra program